Acht kampioenen op NK veteranen

Wageningen – Met opnieuw het maximale aantal van 88 veteranen wordt van maandag 15 april t/m vrijdag 19 april in Wageningen om het open damkampioenschap van Nederland gestreden. Voor de vijftiende keer op rij fungeert ereklasser WSDV weer als gastheer.

Op deze jaarlijkse reünie van oude bekenden zijn de deelnemers in clubgebouw De Doorbraak (Grintweg 324A) onderverdeeld in de leeftijdsklassen 50+, 60+, 70+ en 80+. De totaal-winnaar mag zich nationaal titelhouder noemen en ontvangt de Geert van Dijk trofee, vernoemd naar WSDV’s beroemdste speler, die in 1959 zelfs vice-wereldkampioen is geweest. Tevens is de veteranen-nummer één de officiële afgevaardigde van de dambond naar het EK veteranen dat begin september in Korbach (Duitsland) plaats heeft.

Titelverdediger is Brabander Theo van den Hoek. Zijn voornaamste belagers zijn met name de oud-kampioenen Frank Teer, Henk de Witt, Andrew Tjon A Ong, Daaf Kasse, Anton Schotanus, Jan Dallinga en WSDV-troef Fred Ivens.

Negen spelers zijn alle keren van de partij geweest: Wim Bennink, Jaap van Hierden sr., Ton Holla, Arie Janssen van Doorn, nestor Johan de Jong, Piet Jonkers, Frank Teer, Iepie Poepjes en Jan Terpstra. WSDV’er Janssen van Doorn neemt tevens samen met initiatiefnemer Henk Kleinrensink en webmaster Gerrit Roeterdink de organisatie voor zijn rekening. Ook behoren ze alle drie tot de deelnemers.

Burgemeester

Het NK wordt maandag 15 april om 11.45 uur geopend door burgemeester Geert van Rumund, die damzaken in portefeuille heeft. Op dinsdag, woensdag en donderdag wordt een dubbele ronde verspeeld (om 9.30 en 15.00 uur). Vrijdag 19 april weerklinkt om 10.30 uur het startsein waarna omstreeks 16.00 uur de prijsuitreiking volgt. Volgens goed gebruik neemt de voorzitter van de dambond elk jaar de prijsuitreiking voor zijn rekening. Omdat KNDB-preses Ebbo de Jong dan echter is verhinderd zal het meest prominente WSDV-lid en wereldtopper Jan Groenendijk zich hiermee belasten. Hij maakt op dit moment als speler met een sponsorplaats zijn debuut op het NK in Huissen.

Het toernooi wordt zoals gebruikelijk afgesloten met een stamppotbuffet.

De wedstrijdleiding is in handen van de ervaren arbiters Jaap Heij, Anton Janssen, Jan Lagerweij en Hans Robben.

Organisatoren en oer-WSDV’ers Henk Kleinrensink (links) en Arie Janssen van Doorn voor de goed gevulde prijzenkast van WSDV.
Foto: Jaap Mons    Organisatoren en oer-WSDV’ers Henk Kleinrensink (links) en Arie Janssen van Doorn voor de goed gevulde prijzenkast van WSDV.