Verslag ONK Veteranen 2019

NK veteranen: ‘Bedankt Henk!

 

‘Wie geen jeugd heeft, heeft geen toekomst. Wie jeugd heeft, heeft de veteranen in de toekomst’. Deze leuze prijkt elk jaar als eerste twee zinnen in zijn welkomstwoord in het programmaboekje voor het open kampioenschap van Nederland voor veteranen. Henk Kleinrensink hield in 2005 bij WSDV het open Nederlands damkampioenschap voor veteranen ten doop waarna dit evenement elk jaar wegens succes is geprolongeerd. Reden te over voor voorzitter Gerhard Gerritsen van de Wageningse (top)damclub om de organisator bij de prijsuitreiking een prominente rol toe te bedelen. Behalve complimenten kreeg Kleinrensink ook een schaal waarin zijn ‘lijfspreuk’ stond gegraveerd.

Het gebeurde tijdens de prijsuitreiking van de vijftiende editie van dit NK dat niet alleen een krachtmeting in diverse categorieën is maar ook een sociaal gebeuren, een reünie van oude en wat minder oude bekenden waarvoor de animo nog steeds onveranderd groot is. De inschrijving start onder het motto ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ altijd op 1 november. De 88 beschikbare plaatsen in clubgebouw De Doorbraak zijn steevast twee, drie weken later al volgeboekt. Er is wel een grote reservelijst, mede ook gezien de leeftijd en gezondheid van de doelgroep geen overbodige luxe.

Zo kreeg Kleinrensink, die samen met Arie Janssen van Doorn en webmaster Gerrit Roeterdink het organisatiecomité vormt, dit jaar het recordaantal van twaalf afmeldingen. Zelf had hij bijna weer moeten meespelen maar gelukkig voor hem kwam vlak voor de opening nog een dammer ‘op de bonnefooi’ langs.

Acht spelers zijn alle keren van de partij geweest: Wim Bennink, Jaap van Hierden sr., Ton Holla, Arie Janssen van Doorn, nestor Johan de Jong, Piet Jonkers, Frank Teer en Jan Terpstra.

Loting

De ontknoping van het NK, waarop zeven oud-kampioenen van de partij waren, had veel weg van een thriller. Uiteindelijk eindigden de Haagse debutant Jeroen Kos en de Friese drievoudige kampioen Anton Schotanus na een enerverend slotronde op alle fronten precies gelijk. Omdat sneldammen geen optie bleek moest er worden geloot. De 52-jarige Kos bleek de gelukkige en mocht de Geert van Dijk trofee mee naar huis nemen. Hij kreeg die uitgereikt door club-coryfee en wereldtopper Jan Groenendijk.

Oud-kampioen Fred Ivens herstelde zich goed van een dramatische start en mocht zich op de valreep toch nog de beste WSDV’er noemen. De Ingense veteraan scoorde 11 uit 8, goed voor een negende plek in het totaal-klassement en een derde prijs in de categorie 70+. Wouter van Beek (13e) speelde een goed toernooi maar kwam net een puntje op Ivens tekort, evenals Harry Otten (21) die dit NK alle stadia van emoties doorliep. Mede-organisator Arie Janssen van Doorn (31e) bleef ongeslagen maar had met slechts één winstpartij niet altijd het geluk aan zijn zijde. Derk Kleinrensink (47e) was na een sabbatical van een jaar tevreden over zijn rentree en zijn puntentotaal (8). Kees Maliepaard (50e) bereikte onder het motto never a dull moment dezelfde score. Wim van Mourik (60e) verloor slechts één partij door zich als een ware ontsnappingskunstenaar te ontpoppen. Hans Luchies speelde niet zijn beste toernooi en eindigde als nummer 79.

Foto’s: Jaap Mons

Organisator Henk Kleinrensink, weerspiegeld in het sierbord dat hij zojuist heeft ontvangen
Foto 1: Organisator Henk Kleinrensink, weerspiegeld in het sierbord dat hij zojuist heeft ontvangen

Jan Groenendijk samen met de top-3 van de 70+-klasse: v.l.n.r. Henk de Wit, Anton Schotanus en Fred Ivens
Foto 2: Jan Groenendijk samen met de top-3 van de 70+-klasse: v.l.n.r. Henk de Wit, Anton Schotanus en Fred Ivens.