Jaarlijkse reünie in De Doorbraak

Veteranen strijden om nationale damtitel

Wageningen – Het maximale aantal van 88 veteranen strijdt van maandag 16 april t/m vrijdag 22 april in Wageningen om het open damkampioenschap van Nederland. Voor de veertiende keer op rij fungeert ereklasser WSDV weer als gastheer.
Op deze jaarlijkse reünie van oude bekenden zijn de deelnemers in clubgebouw De Doorbraak (Grintweg 324A) onderverdeeld in de leeftijdsklassen 50+, 60+, 70+ en 80+. De totaal-winnaar mag zich nationaal titelhouder noemen en ontvangst de Geert van Dijk trofee, vernoemd naar WSDV’s beroemdste speler, die in 1959 zelfs vice-wereldkampioen is geweest. Tevens is de veteranen-nummer één de officiële afgevaardigde van de dambond naar het EK veteranen dat begin september in Wit-Rusland plaats heeft.
Titelverdediger is Henk de Witt (Delft). Zijn voornaamste belagers zijn de oud-kampioenen Andrew Tjon A Ong, Frank Teer, Daaf Kasse, Anton Schotanus, Herman van Westerloo en WSDV-troef Fred Ivens. Ook Henk Grotenhuis ten Harkel en Anton Kosior hebben de wens om zich in dit illustere rijtje te voegen.
Elf spelers zijn alle keren van de partij geweest: Wim Bennink, Jaap van Hierden sr., Ton Holla, Arie Janssen van Doorn, nestor Johan de Jong, Piet Jonkers, Wim van Kouwen, Iepie Poepjes, Leo Steyntjes, Frank Teer en Jan Terpstra. WSDV’er Janssen van Doorn neemt tevens samen met initiatiefnemer Henk Kleinrensink en webmaster Gerrit Roeterdink de organisatie voor zijn rekening.
Het NK wordt maandag 18 april om 11.45 uur geopend door Han ter Maat, de Wageningse wethouder van damzaken. Op dinsdag, woensdag en donderdag wordt een dubbele ronde verspeeld (om 9.30 en 15.00 uur). Vrijdag 20 april weerklinkt om 10.30 uur het startsein waarna omstreeks 16.00 uur de prijsuitreiking volgt. Per traditie neemt de voorzitter van de KNDB, Ebbo de Jong, dit voor zijn rekening. Het toernooi wordt zoals gebruikelijk afgesloten met een stamppotbuffet.
De wedstrijdleiding is in handen van de ervaren arbiters Jaap Heij, Anton Janssen, Jan Lagerweij en Hans Robben.

Henk de Witt (met pet) verdedigt zijn titel op het NK veteranen, schouder aan schouder in De Doorbraak.
Henk de Witt (met pet) verdedigt zijn titel op het NK veteranen, schouder aan schouder in De Doorbraak.